Don Quijote - Into the Knights - Teaser I

Don Quijote

Erik Holmström goes följetong, nytt avsnitt varje vecka

En ny världspremiär varje fredag! I helt olika former och format, alltifrån audiodrama till kammarspel och releasefest, möter vi den älskade riddaren Don Quijote och hans vapendragare Sancho Panza. Lika lite som vi kunde spå pandemins konsekvenser, lika lite kan vi förbereda oss på vad ensemblen hittar på inspirerad av Cervantes klassiska roman, inramad av rådande restriktioner och världsläge. Men att det blir åtta fristående delar, det vet vi. Och att det repas max tre dagar innan premiär, det vet vi också. Och att det görs av landets kanske främsta experimenterande teaterteam, det vet vi också. 

Don Quijote: Into the Knights – 9-10 oktober
Dockor och skådespelare drabbar samman i Mäster Pedros/Erik Holmströms dockteatervärld. En storstrid i miniatyr och en minivärld i storformat.

I den sjätte världspremiären av Don Quijote på Folkteatern befinner vi oss i dockteaterns skruvade värld. Kapitlet då Don Quijote lever sig in (och går totalt bärsärk) i Mäster Pedros dockteater är en av romanens mest berömda. På Folkteatern utspelar sig handlingen i både dåtid och nutid och striden gäller såväl ridderliga och estetiska som politiska ideal.

Kulissen är snillrikt uppbyggd inuti ett klassiskt hockeyspel. Dockorna – små figurer från 30-talet skänkta av en entusiast till Malmö Dockteater – styrs som hockeyspelare i rinken. Men spelet är långt ifrån endimensionellt och går inte på räls: skådespelarna kan nämligen göra sig pyttesmå och klampa rätt in i dockornas värld. Vad ska hända när dockor och människor interagerar? Drabbningen projiceras på storbild. No dejar títere con cabeza!

Regi: Erik Holmström
Scenografi och kostymdesign: Maja Kall
Ljusdesign: Tobias Hagström Ståhl 
Dramaturg: Magnus Lindman
Komposition och livemusik: Cecilia Nordlund och Lotta Wenglén
Medverkande: Andrea Paddington Edwards, Pelle Grytt, Sanna Hultman, Anna Lundström*, Malin Morgan, Lena B Nilsson och Jonas Sjöqvist. (*praktikant från Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet)

Läs mer om Don Quijote här!

Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta.