Don Quijote - FAN-fiction - Teaser II

Don Quijote

Erik Holmström goes följetong, nytt avsnitt varje vecka

En ny världspremiär varje fredag! I helt olika former och format, alltifrån audiodrama till kammarspel och releasefest, möter vi den älskade riddaren Don Quijote och hans vapendragare Sancho Panza. Lika lite som vi kunde spå pandemins konsekvenser, lika lite kan vi förbereda oss på vad ensemblen hittar på inspirerad av Cervantes klassiska roman, inramad av rådande restriktioner och världsläge. Men att det blir åtta fristående delar, det vet vi. Och att det repas max tre dagar innan premiär, det vet vi också. Och att det görs av landets kanske främsta experimenterande teaterteam, det vet vi också. 

Don Quijote: FAN-fiction – 25-26 September

Publikens egen fortsättning av Don Quijote – nu som liveinspelat audiodrama. Massa ljudeffekter, livemusik och en ensemble som gör audiodrama av publikens vildaste fantasier.

Inför fjärde premiären av vårt Don Quijote-maraton släppte vi kontrollen helt och gav makten till publiken. Vi frågade helt enkelt: vill du få din scen gestaltad av oss? En drös fanfiction-texter kom in och nu blir några av dessa, i mycket fri form, gestaltade av ensemblen. Det hela livestreamas samtidigt, som ett audiodrama. Vad sägs om ”Donna Quijote och Sancha Panza i ett samtida universum”, ”En framtidsblick cirka 10 år efter bokens slut” eller ”En parodi av Folkteaterns Don Quijote: Into the Fiction”? Vi är så glada och tacksamma för alla bidrag. Välkommen till publikens egen Don Quijote!

Del ett av romanen Don Quijote kom ut 1605. Den blev en braksuccé och översattes omgående till en mängd språk. En okänd författare utnyttjade tillfället och skrev en uppföljare. Det fick originalförfattaren Cervantes att själv skriva en del två, där han på flera ställen nämner att det tidigare har kommit en falsk uppföljare. Förutom att denna omständighet blev ett roligt metalager i boken så föddes här genren Fanfiction. Det vill säga att folk skriver egna historier utifrån kända romaner och karaktärer. Den fjärde världspremiären av Don Quijote på Folkteatern byggs upp av publikens egna riddarbidrag!

Regi: Erik Holmström
Scenografi och kostymdesign: Maja Kall
Ljusdesign: Tobias Hagström Ståhl 
Dramaturg: Magnus Lindman
Komposition och livemusik: Cecilia Nordlund och Lotta Wenglén

Medverkande: Andrea Paddington Edwards, Pelle Grytt, Sanna Hultman, Anna Lundström*, Malin Morgan, Lena B Nilsson och Jonas Sjöqvist. (*praktikant från Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet)

Läs mer om Don Quijote här!

Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta.