Den fule - Ett fult samtal om det sköna (alt. tvärtom)

Ett fult samtal om det sköna (alt. tvärtom)

Om narcissism, skönhetsideal och vår jakt på bekräftelse

Det sägs att vi lever i individualismens tidsålder. Att marknadsföra sig själv från den mest fördelaktiga vinkeln är vardagsmat för många. Samtidigt har flockbeteendet och jakten på bekräftelse från gruppen (läs flödet) aldrig tidigare gått att mäta så enkelt. Eller talat så tydligt om allas vår önskan att bli accepterade – för dem vi verkligen är?

Begreppet narcissism används gärna godtyckligt, oftare för att beskriva fåfänga samtidsmänniskor än för att beskriva det psykiatriska sjukdomstillståndet. Kanske kräver dagens arbetsmarknad, dejtingappen och sociala medier att vi alla utvecklar narcissistiska personlighetsdrag? Självupptagenhet, prestationsfokus och ett sanslöst högt självförtroende kan ta dig långt. Addera trendiga skönhetsideal och en uttänkt, personlig twist så når du snart toppen. Är det så fel?

Med hjälp av journalisten och författaren Kristofer Ahlström samtalar vi kring detta heta ämne. Kristofer har bland annat skrivit uppmärksammade artiklar om narcissism, DNA-manipulation och om fulheten som den nya klassfrågan. Dessutom medverkar Nora Nilsson, som i höst regisserar Marius von Mayenburgs pjäs Den fule, en komisk historia om vår tids utseendefixering och jaget någonstans där bakom. Samtalsledare är Monika Wade från Folkteatern.

Det lämnas stort utrymme för frågor och inspel från publiken, så varmt välkommen med dina erfarenheter och funderingar.

Samtal 8 november 2017 i Foajén, Folkteatern Göteborg  

LÄS MER OM SAMTALET HÄR 
LÄS MER OM FÖRESTÄLLNINGEN DEN FULE