De skyddsbehövande - Trailer

De skyddsbehövande

av Elfriede Jelinek

En pjäs om nästan allas Europa. 

Fyrahundrasjuttiotusen döda. En miljon niohundratusen skadade. Tolv miljoner på flykt.*

De skyddsbehövande är en absurd samtidsmytologi av nobelpristagaren Elfriede Jelinek, berättad genom ett myller av röster. En akut uppgörelse med ett identitetskrisande Europa. Här följer vi flyktingar under en fasansfull färd på Medelhavet, politikens grumliga intentioner och européer som krampaktigt vill behålla fasaden intakt. De skyddsbehövande utforskar världens tillstånd, där havet blivit en begravningsplats och ingenmanslandets rättslöshet råder mellan gränserna.

Pjäsen är en spegel där vi kan beskåda vårt famlande agerande i samtidshistorien som skrivs just nu. Materialet är rykande aktuellt med vissa textpartier skrivna så sent som i december förra året. Jelineks musikaliska manus pendlar rytmiskt mellan humor och allvar, eufori och sorg. De skyddsbehövande särskådar det Europa som du och jag är en del av. Vi påminns om faran i att vara passiva medan det politiska maskineriet rullar på. Och om att filosofi och politik också har ett stort underhållningsvärde. Här tar Folkteatern över Jelineks stafettpinne och fortsätter dialogen om samhällets svajande ambivalens.

För regin står Yngve Dahlberg och ensemblen består av Benjamin Moliner, Evin Ahmad, Anders Tolergård och Elisabeth Göransson. Nina Franssons symbolladdade scenografi och kostym placerar oss mitt i Jelineks mytologiska tankevärld, och musikproducenten Albin ”Nibla” Hallberg står för ljudbilden och debuterar här som både tonsättare och livemusiker.

*ur rapporten Alienation and Violence, Syrian Centre for Policy Research

Varje föreställning gästas av lokalt förankrade artister och skådespelare som genom sitt eget konstnärskap adderar ytterligare en dimension. Vi välkomnar följande gäster till De skyddsbehövande: Pablo Leiva Wenger, Gruppen, Birgitta Ulfsson, Ikhana, Iwar Wiklander, Maria Lundqvist, Parham och Skander.

Sverigepremiär 2 april 2016 på Folkteatern
Spelas till 4 maj

Medverkande: Evin Ahmad, Elisabeth Göransson, Benjamin Moliner, Anders Tolergård, Albin "Nibla" Hallberg

Översättning: Magnus Lindman
Regi: Yngve Dahlberg
Scenografi/Kostymdesign: Nina Fransson
Kompositör/Livemusik: Albin "Nibla" Hallberg
Videodesign: Ludde Falk
Ljusdesign: Peter Weicht
Mask: Lars Carlsson

LÄS MER OM DE SKYDDSBEHÖVANDE